Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Добрич отбеляза годишнината от гибелта на Левски с панихида, „Караул на паметта“ и много цветя (СНИМКИ)

Пред паметника на Васил Левски в Добрич в 09.00 часа тази сутрин започна честването, посветено на 148-ата годишнина от гибелта на Апостола. Панихидата в храм „Св. Георги“ бе отслужена от отец Стоян. Цветя на паметника положиха областният управител Красимир Кирилов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, членовете на кметския екип,  общински съветници, представители на политически формации и НПО, граждани на Добрич.

Честването тази година премина без речи, но привлече внимание с инициативата „Караул на паметта“ на около 50 млади хора – ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“. В специално поставена шатра пред паметника учениците разказваха на присъстващите малко известни факти от биографията на Апостола и раздаваха копия на страничките на тефтерчето на Левски. Групите деца сменяха „караула“ през определено време със знакови думи-пароли, като „надежда“, „свобода“, „дълг“, „чест“, „отечество“, „родолюбие“, думи, изречени силно, за да бъдат чути.

Учениците носеха значки с образа на Апостола и разказаха любопитни моменти от биографията на Левски, случки от живота му, за връзката му с Добруджа и неговото учителстване в село Еникьой, за учителските му похвати, за отдадеността му на България. Учениците получиха подарък от общината книги за училищната библиотека.

„Караул на паметта -Ела, ще ти разкажа за Левски“, както и поднасянето на цветя,  ще продължи до 16.00 часа.

В честването се включиха и учениците от Финансово стопанската гимназия "Васил Левски". Те почетоха своя патрон като носиха знамената с надпис „Свобода или смърт“, а директорът Минка Господинова поднесе венец пред паметника на патрона на училището.

c