Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„Есетере“ доби масло от замразени розови цветове в розоварната си в Казанлък

Замразени цветове от рози бяха изварени в новата розоварна на „Есетере България“ в Казанлък. Компанията написа в профила си:

„Случи сe - дестилация на розов цвят през февруари! Първите розови цветчета изпълниха с аромат на Роза Дамасцена зимните дни в долината на тракийските царе. В навечерието на февруарското Новолуние, при пробни изпитания на новоинсталираното оборудване на бъдещата демонстрационна розоварна, потече и първото за нас, а може би и за 2021 г., розово масло. Уникалното събитие стана факт с усърдието на целия екип на Есетере. Замразените цветове през месец юни на 2020 година, съхранявани 7 месеца при отрицателна температура (- 21°С), ни предоставиха уникалната възможност да направим този експеримент още при тестовото изпитване. До официалното откриване на Тера Роза предстоят още много стъпки, но екипът ни е спокоен и уверен да продължи напред при толкова успешните резултати!“

Както е известно, „Есетере България“ притежава завод за производство на етерични масла в Добрич, 100% собственост и пазарно обвързан с американската dōTERRA. Първият дестилационен блок бе открит през юни 2016 година. Дестилерията е водеща в България и преработва три вида масла: сини, жълти и от смоли. За Про Нюз Добрич управителят на фирмата Пламен Николов каза, че в Казанлък е направен само тест и че розоварната, построена през 2020 година, е готова да заработи през новия сезон. Той посочи, че замразени цветове от рози се изваряват и на други места в България.

Николов заяви, че компанията има отлични резултати за 2020 година и той е много доволен от постигнатото. Вярва, че и през тази година резултатите ще бъдат високи.

В момента в Добрич, за четвърта година, се добива етерично масло от тамян, който се внася от Африка. Отделението за преработка на смолата има пет дестилационни апарата с обем 6,8 m³. Извлича се масло от три сортови разновидности на тамяна. От 2019 година дестилерията  преработва смирна, а следващата крачка е добив на масло от сандалово дърво.

c