Водещи новини Общество

Лозар и майстор-винар от Тервел за тайните на хубавото вино

„От хубав човек се получава хубаво вино, от кисел човек – кисело!“ – такава е философията на божествената напитка според лозаря Иван Йоргов. Той е от Тервел и отглежда 130 декара с девет сорта грозде, но основно Мерло, Совиньон блан и Мускат Отонел. Разказа, че за Трифон Зарезан неговото семейство има традиция да отбелязва празника с тервелчани, като предоставя безплатно вино. Винаги ставал хубав купон, с конкурси за най-добро вино и мезе. Тази година обаче заради пандемията честването на деня на лозаря отпада.

Какви са тайните в приготвянето на качествено домашно вино? „Трябва да се изхвърлят изгнилите чепки. Гроздето трябва да е на умерени захарни градуси. При нас са свикнали на захарност 24, това било добро грозде – но от такова грозде в домашни условия се прави трудно вино. Най-добрите градуси за червените сортове са 19-23 и за белите 18-21, за да може да преври, да се избистри виното и да стане добро“, казва лозарят.

Според него задължително за културните сортове грозде трябва да се използват дрожди и серниста киселина. „Много хора казват, че не искат да слагат в бъчвите химия, но това е биологичен продукт. И древните римляни са го слагали във вината си. По този начин се елиминират микроорганизмите във виното, за да може то да е чисто. Чистите съдове са много важни. Трябва да се знае, че една бъчва се изхабява за 4 години. Освен това не трябва да има въздух – той е основният враг на виното. Когато започне да намалява течността в бъчвата и да остава въздух, виното трябва да се изкара и да се съхранява в други съдове“, съветва Йоргов.

В семейството му се правят много вина – от белите Ризлинг, Мускат отонел, Совиньон блан, Шардоне, Траминер, а от червените – Каберне и Мерло. Правят ги поотделно и после решават как да ги смесят. На година произвеждат по тон-тон и половина вино. Казват, че напитката трябва да се застъпва – да имаш до следваща реколта.

„Всяко вино е добро, щом се пие в добра компания. Какво ще е предпочитанието ми зависи от сезона – миналата година белите вина бяха много ароматни. Тази година пием повече червено, защото стана уникално, със страхотни вкусове“, казва Йоргов. Той съветва начинаещите винари да не се притесняват да експериментират, но да не слагат прекалено много винени продукти – само серниста киселина и дрожди. И още – да си избират гроздето, то да е от добри производители, да знаят какви сортове купуват, защото търговците понякога не са съвсем коректни.

„Ние когато продаваме грозде, даваме на всеки купувач необходимите продукти, за да си направи хубаво вино. Например дъбов чипс – вторичен продукт при производството на дъбови бурета. Той е напълно натурален и виното добива хубав дъбов аромат. Иначе едно дъбово буре струва много – може да надхвърли 500 лева“, допълва лозарят.

Follow Me:

Related Posts

  1. съгражданин says:

    Познавам ги лично и е вярно това за хубавите хора и хубавото вино. Прекрасни млади хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *