Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Прочула се със скандална ограда фирма на хотелиер взема плаж в Кранево за 20 г.

„Ефект 3 Холидейс“ ЕООД е определен за концесионер на морски плаж „Кранево - Международен детски лагер“, община Балчик, област Добрич, реши на заседание днес Министерски съвет.

Концесионерът се избира за срок от 20 години, като размерът на първото годишно концесионно възнаграждение е 8 230,51 лв. без ДДС. Концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 2,10 на сто. Инвестициите, свързани с подобряване на достъпа до морския плаж за срока на концесията са в размер на 120 000 лв. с ДДС. Началната дата на концесията е датата на влизане в сила на концесионния договор.

Георги Цурев притежава хотел „Мария Луиза“ в София, „Виктория“ в „Слънчев бряг“. Той е собственик и на базата на Международния лагер в Кранево.

През 2015 г. името му нашумя, когато фирмата му "Ефект-3" ООД като наемател на плажа на Международния пионерски лагер  изгради по средата на плажната ивица ограда, която разделяше пясъчната ивица на две, досущ като в бежански лагер. Дружеството стопанисваше плажната ивица с договор за 5 години от 2011 до 2016 година.
"Ефект-3 ООД" придобива и имота на бившите бунгала на Международния пионерски лагер в Кранево чрез апорт през 2005 година, в последните дни на правителството на Симеон Сакскобурготски. След публикуване на снимката от плажа в Кранево бе назначена проверка от ДНСК и Агенцията по кадастъра, които установиха, че оградата е незаконна, съоръжението на бившия Международен пионерски лагер в Кранево е изпълнено през 2013 г., без издадено разрешение за строеж. След това оградата бе премахната.
През 2016 г. „Ефект 3” ООД отново бе определена за наемател на плажа „Кранево – Международен детски лагер“ слес като спечели втория търг за отдаване под наем на този морски плаж. Столичната фирма е била единствен кандидат.
Сега дружеството на хотелиера е определено за концесионер на плажа за следващите 20 години.

През 2019 година друга негова компания - „Ефект билдинг”, пък беше определена за спечелила търга за наем на плаж „Кранево-север”, след проведено тайно наддаване, в което бе единствен участник. Тогава то предложи  годишна наемна цена за плажа от 46 800 лева с ДДС и се задължи да предлага чадъри и шезлонги на цени не по-високи от 12 лева за чадър и 10 лева – за шезлонг.

c