Водещи новини - дясно Здраве Общество

Проф. Кантарджиев: Добрич е сред четирите области с най-ниска заболеваемост

Шест са регионите с най-висока заболеваемост към настоящия момент в страната – областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, Шумен и София (град). Това каза в интервю за „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Днес на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести качихме седмичния графичен анализ на данните от Националната информационна система. При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре. Дава се седмичният процент на положителни тестове, които се увеличават, както и седмичният брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението. Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В Картата на България, която даваме, има области където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни.

Най-критичните са областите:

  • Кюстендил с 329 на 100 000; Пазарджик – 160; София-град – 161, Бургас – 189; Шумен – 143; Плевен – 170; Враца – 164

Областите с най-ниска заболеваемост за изминалия 14-дневен период са Видин, Добрич, Разград и Търговище. “От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132.“

графика: НЦЗПБ

Проф. Кантарджиев предупреди, че всичко това трябва да ни държи нащрек и да се търсят две неща.

„Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстоения и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *