Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Деня за безопасен интернет

Всеки месец февруари от 2004 година насам Денят за безопасен интернет, е ключово събитие в календара за онлайн безопасност на повече от 170 държави. Той е организиран от мрежата Insafe/INHOPE на европейските центрове за безопасен интернет с подкрепата на Европейската комисия. През 2021 година денят за интернет сигурност се отбелязва на 9 февруари. Милиони са поддръжници по целия свят, които обединяват своя труд и своите усилия под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Българският Център за безопасен интернет действа от 2005 г. с частичната финансова подкрепа на европейските програми "Безопасен интернет" и от 2014 г. - "По-добър интернет за децата". Той се координира от неправителствената Фондация "Приложни изследвания и комуникации" в партньорство с Асоциация "Родители" и рекламна агенция ДеКони. Основните дейности на Центъра включват:

- обработване на сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни;

- консултиране по телефон и по онлайн канали на деца, непълнолетни, родители и учители при инциденти на деца онлайн;

- разработване и провеждане на различни обучения на деца, млади хора, родители, учители и други професионалисти;

- разработване на различни материали, целящи да повишат информираността на обществото за рисковете за деца при ползване на интернет, социални мрежи и мобилни устройства, както и начините за превенция и търсене на помощ.

През 2020 г. Центърът за безопасен интернет обработи над 18 000 сигнала и запитвания във връзка с проблеми с дете в интернет, сочи отчетът на Центъра. Онлайн Горещата линия получи и обработи 17 855 сигнала, 17 081 от които бяха за материали със сексуална експлоатация на малолетни и непълнолетни. За щастие само 680 от тях се отнасяха за съдържание, което се намира в България и те бяха препратени за предприемане на процесуално-следствени действия към отдел „Киберпрестъпност“ на Главна дирекция за борба с организираната престъпност на МВР. Останалите бяха предадени на партньорски горещи линии от Международната асоциация на интернет горещи линии. Бяха засечени и препратени на ГДБОП за по-нататъшни действия и 19 случая на опити за въвличане на дете в сексуални действия онлайн.

Най-лесният начин за подаване на сигнал е през формуляр, достъпен на сайта на Центъра за безопасен интернет - http://www.safenet.bg. Освен това, операторите на Горещата линия реагират при докладване или въпрос по имейл (hotline@online.bg) или през Фейсбук страницата на Центъра за безопасен интернет (https://www.facebook.com/SafenetBG). Когато е уместно, операторите на Горещата линия съветват потребителите да се свържат с психолозите на Консултативната линия.

c