Водещи новини - дясно Здраве Общество

9 февруари – Международен ден на стоматолога

На 9 февруари се отбелязва Международният ден на стоматолога. Той се чества в деня на Св. Аполония. Тя е била дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божественият император. Аполония била подложена на тежки изтезания за отказ от християнството. Но момичето не трепнало пред лицето на смъртта. Помолила да я развържат, за да коленичи и да изпълни изискванията на тълпата и когато това се случило, смелата жена сама се хвърлила в огъня. Това се случило на 9 февруари 249 година.

Страданията и християнският подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците и правоприемниците, че се родила легенда за това, че е достатъчно само да се изговори името на Аполония и да й се помолите и зъбната болка ще отмине.

Древните “стоматолози”, използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това неочаквано откритие направили учени от САЩ и Франция. Проучвайки намерените в Пакистанската провинция Белуджистан останки от хора, които живели 7 – 5,5 хиляди години пр. Хр., те намери в някои зъби направени почти перфектни дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на древните “зъболекари” говори и фактът, че в някои случаи са “лекувани” труднодостъпни коренни зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.

Всъщност българските стоматолози повече празнуват 11 април – Ден на Свети Антипа, епископ Пергамски и професионален празник на българските специалисти по дентална медицина. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *