Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ракът на гърдата е най-честата онкологична диагноза в Добрич, измести карцинома на белия дроб

Ракът на гърдата вече е най-често срещаната онкологична диагноза, след като за втора поредна година заболелите от него са повече от тези с карцином на белия дроб. Това съобщиха в Световния ден за борба с рака от Онкоболницата във Варна, която обслужва и населението на Добрич. 

От там съобщиха, че през миналата година новорегистрираните пациенти във варненската специализирана болница са били 2 482-а души, от които 576 жители на Добричка област. През кабинетите на диагностично-консултативния блок на лечебното заведение са преминали 14 204 пациенти, а през стационара му - 15 255.

Въпреки че общественото и институционално внимание е фокусирано върху пандемията от COVID-19, тенденцията за ръст на страдащите от рак продължава, подчертаха от здравното заведение. През миналата година новорегистрираните пациенти там са били 2482 души. В стационара са се лекували 15 255 болни, а през диагностично-консултативния блок са преминали 14 204 човека.  

Водещата диагноза при дамите е рак на гърдата, следвана от карциноми на кожата и на маточното тяло. При мъжете най-много случаи има на рак на простатата, на белия дроб и кожата. 

За да гарантира ранна диагностика, екипът на болницата от 15 г. безвъзмездно организира два пъти годишно профилактични кампании. От 2 г. те се финансират от Община Варна. Миналата година от юни до декември в рамките на програмата са били прегледани 610 жени и 76 мъже. При всеки трети са открити отклонения, изискващи консулт, хирургично лечение или специализирана терапия. 

В помощ на пациентите и техните близки в болницата от 4 г. работи единствената в страната Програма за психосоциална подкрепа. Създадена бе и Арт група за жени с онкологични заболявания, както и Училище за грим.    

c