Бизнес Общество

Започва изкупуване на занемарени частни гори в Североизтока

снимка:

снимка: colourbox.com

Нова кампания – за закупуване на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица, започва от 4 февруари, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/.

Предвидените за целта средства, с които държавните предприятия на територията на страната ще разполагат, достигат 2 млн. лв. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от настоящите им собственици, се казва в съобщението на МЗХГ.

Изкупуването ще се извършва и от шестте държавни горски предприятия по новоутвърдени правила. От досегашните 50 дка, максимално допустимата площ на един имот, както и на сумарната площ на имотите, предлагани от един собственик/собственици, се намалява на 30 дка. Това ще позволи закупуването на повече малки по площ имоти. От друга страна, до процедурата ще бъдат допускани и имоти с площ под 1 дка, в случай, че такава е площта на имота при възстановяване на собствеността на собствениците му, уточняват от министерството.

Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени имоти в горски територии, които са били предмет на покупко-продажба или замяна през последните 2 години, считано към датата на започване на приема на документи.

С оглед намаляване на финансовата и административна тежест, за собствениците се облекчава процедурата за представяне на документи.
Заявления от собственици или упълномощени от собствениците лица могат да се подават до 7 май 2021 г., както на място в съответното държавно предприятие и държавно горско/ловно стопанство по местонахождение на имотите, така и чрез пощата или куриер, уточняват от МЗХГ.

Поради големия брой подавани заявления, се удължават сроковете за разглеждане на документите, оценяване на имотите, както и за изготвянето на оценки от правоспособни оценители.

До момента са проведени две подобни кампании – през 2016г. и през 2020 г. Извършените по тях сделки са за закупуване на общо 459 имота с обща площ 2819 дка., на обща стойност е 1 735 000 лева.

Приложение към Заповед № РД 49-31/01.02.2021 г. на министъра на земеделието, храните и горите

pravila-za-zakupuvane-na-gori-2021_zapoved-rd-49-31-ot-01022021-g_Ba3xcfc

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *