Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нови контейнери за дрехи и обувки инсталираха в Каварна

Контейнери за стари дрехи и обувки вече са поставени в гр. Каварна, съобщиха от общинска администрация.

На територията на морския град са разположени два контейнера за събиране на стари дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил - които са част от въведената от общината система  за разделно събиране, съхранение, сортиране и предаване за повторна употреба и оползотворяване на битови отпадъци от облекла и текстилни материали.

Съдовете за текстилни отпадъци са поставени на следните места:

  • ул. „Добротица“ № 37 – паркинга пред блок „Здравец“
  • ул. „Добротица“ – на паркинга пред бар „Класик“

На всеки от контейнерите е поставен ясен и видим надпис, съдържащ информация за вида на събираните в тях отпадъци и инструкция за използването им.

Текстилните продукти следва да бъдат чисти и опаковани в торби преди да бъдат поставени в контейнерите.   

 Облеклата и другите текстилни материали, които са годна за повторна употреба, и за преминали през дезинфекция, се използват повторно като дрехи втора употреба. По този начин ненужната за някого дреха ще бъде достъпна за друг нуждаещ се и се удължи своя жизнен цикъл.

Част от текстилните материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации.

Някои от материалите – предимно пуловери и други плетива – се рециклират като вторична прежда, от която се произвеждат нови текстилни изделия, друга част се разделят на материи и цветове, отстраняват се циповете и копчетата и се предават за производство на изолационна вата.

 С въвеждането на системата Община Каварна дава възможност на гражданите да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики.

Инициативата е на „Евротекс“ ЕООД, в партньорство с Община Каварна. От кметството отправят призив към гражданите - да използват контейнерите само и единствено по предназначение, като не поставят в съдовете други видове отпадъци, които могат да компрометират последващата употреба и оползотворяване на текстилните материали.

c