Водещи новини - дясно Култура Общество

Днес отбелязваме Деня на почит към жертвите на комунизма

Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват се 76 години от един от най-кървавите дни на този период от историята ни.

Датата е определена с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета “Борисов” по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени, допир преди присъдите.

От 20 декември 1944 до 2 април 1945 година са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения, съдбата на много от другите арестувани е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите – затвор от 1 до 20 години. Така един от хората с най-голям принос за спасяването на българските евреи Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“, а Константин Муравиев е единственият оцелял министър-председател на България отпреди 9 септември 1944 г. За сравнение на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12. Действащата в България Търновска конституция не позволява извънредни съдилища, каквото е така нареченият Народен съд.

Структурите на ПП ГЕРБ, СДС и БЗНС в Добрич канят гражданите да почетат паметта на убитите от престъпния режим. Поклонението ще се състои от 12 часа пред Кръст-паметника на улица “Батовска”, който се намира над паметника на хан Аспарух. Ще бъде отслужена панихида.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *