Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Родена като жена в България, но "баща" на дете в САЩ, съди Общината

снимка: mom365.com

Особен правно-морален казус за географските ширини, където преди хиляди векове се е родила най-новата човешка цивилизация: Лице, родено в България като жена, води дело срещу Община Панагюрище заради отказ на местната власт да ѝ/му бъде издаден акт за раждане на нейното дете, като в документа жената да бъде вписана като баща на отрочето. Ищцата живее с друга жена (американски поданик), която е биологичната майка на дъщеричката им, пише в-к "Пазарджишка Марица".

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик, родената в Панагюрище жалбоподателка декларира, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак със съпругата си - американка. Тяхната дъщеричка - родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката е записана като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права". ​

Панагюрката настоява българските власти ​да ѝ издадат удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми у нас - няма да бъде признато за български гражданин и неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

В отказа си, от Община Панагюрище се позовават на това, че като законен - в Семейния кодекс, е регламентиран бракът между хора от различен пол - мъж и жена. Законът не предвижда в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, изтъквайки същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и ​пазарджиклийка, припомнят колегите от в-к "Пазарджишка Марица". "​Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата."

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като според отразеното в щатските документи, биологична майка на детето е американката. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но това е първи случай, когато жена иска да бъде вписана като баща на дете.

c