Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Две момчета живеят в наблюдаваното жилище за младежи в Добрич

Две момчета на по 19 години са настанени в момента в общинското „Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години“ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич ръководителят на екипа на проекта Красимира Кирова. Жилището функционира по проект, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това е общински апартамент от 140 квадрата на ул. „Методи Кусевич“ № 4, основно ремонтиран и с отлични условия за живот.

Там се настаняват младежи без родители, живели в социални институции и навършили 18 години, които нямат все още възможност за пълна самостоятелност поради липса на доходи и заетост. В жилището те водят самостоятелен начин на живот, но получават и подкрепа от специалисти чрез психологическо, социално, правно, трудово и друго консултиране. Дейностите по проекта ще приключат през 2023 г., но услугата ще продължи да съществува с финансиране от общината.

Капацитетът на наблюдаваното жилище е 6 места. Първите потребители на социалната услуга са били настанени на 15 юни м.г. Бройката им се променя, например едно момиче е заминало в чужбина при свои близки. Момиче и момче, което е футболист, пък са заминали за София.

„Ние напътстваме младежите, регистрираме ги в Бюрото по труда, на тях им се предлага работа. Едното от двете момчета, които в момента живеят в дома, работеше през лятото в Албена. Второто момче е от 2 седмици при нас, на 1 февруари ще започне работа в автомивка. През февруари и през април ще приемем още две деца, които са изявили желание да дойдат при нас“, обясни Кирова.

В жилището могат да живеят и младежи от други градове, стига да има свободно място и да няма достатъчно желаещи от Добрич. На младите хора се осигуряват хранителни продукти от фирма, с която общината има договор. Екипът на проекта има задачата да им помага да се научат да готвят. 

c