Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

61 години град Генерал Тошево

Днес се навършват 61 години от обявяването на Генерал Тошево за град, съобщават от Общината. На същата дата през 1960 г. е подписан Указ №38 на Президиума на Народното събрание, с който село Генерал Тошево е обявено за град. Местните си спомнят, че това се постига с много труд и с усилията на всички жители, които са искали да покажат на цяла България, че Генерал Тошево е населено място с бъдеще.

През тази година предвид строгите ограничения, свързани с пандемията от COVID-19, нямаше никакви тържествени събития и мероприятия, свързани с бележитата за града дата. Въпреки това, за всички жители на град Генерал Тошево подписването на Указ №38 е знаменателно събитие в близо 450-годишната история на общинския център, чието име Семиз Касъм за първи път се среща официално в списъка на джелепкешаните през далечната 1573 година. От тогава до сега Генерал Тошево минава през периоди на падения и забележителни възходи, развива се като център на една от най-големите общини в България с 41 населени места и територия от над 900 000 дка, почти цялата част от които са земеделски земи. Населението създава достойни за уважение придобивки, бит, култура и материални блага.

В наши дни Генерал Тошево се е утвърдил като един модерен, демократичен и с европейско лице град, в който се търсят още по-големи възможности за динамичното му развитие. И със сигурност те ще бъдат намерени, защото силата на добруджанеца е в неговото трудолюбие, пословичната му преданост към плодния чернозем и умението му да преодолява всички трудности, за да реализира мечтите си.

c