Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

28 януари – Европейски ден за защита на личните данни

На 28 януари 2021 година страните от ЕС ще отбележат за 15-и път Европейския ден за защита на личните данни. На тази дата се навършват 40 години от влизането в сила на Конвенция 108/1981 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.

Всяка година на 28 януари Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) отбелязва Европейския ден, съобщават от Комисията. С влизането в сила през май 2018 година на новите правила на ЕС за защита на данните, КЗЛД предприе действия за повишаване на осведомеността, за да гарантира, че българските граждани са напълно запознати с правата си.

КЗЛД има отговорността да насърчава осведомеността и да формира на национално ниво ценностите на гражданите в областта на защита на личните данни. В продължение на мероприятията, посветени на Европейския ден за защита на данните, Комисията изработи и разпространява печатни информационни материали, предназначени да помогнат на гражданите, предприятията, организациите и публичните администрации да спазват и да се възползват от новите правила за защита на данните. На институционалния сайт, който се поддържа на три езика, гражданите могат да намерят отговори на често задавани въпроси,практически примери и интернет адреси за ясни и практически насоки относно приетите нови правила.

От Комисията призовават всеки ден гражданите да обръщат специално внимание на безопасността на личните си данни.

c