Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Снегонавяванията създават проблеми в Тервелско

Започналият през нощта на 26 срещу 27 януари снеговалеж продължава и към момента, не са спирали и навяванията, съобщават от Община Тервел. Точно навяванията са основният проблем, който пречи на това  изчистените пътища и улици да останат проходими за дълго време.

​Каква е обстановката към 9.30 часа информират от Общината:

  • - автобусите за ученици и учители за района на с. Нова Камена успяха да стигнат до училищата и детските градини с деца и ученици. Поради временно спиране на ел. захранването в с. Нова Камена, което вече е възстановено, не е приготвена храна за обяд на учениците и децата и те ще бъдат извозени до домовете си в 12.30 часа;
  • - училищните автобуси , които превозват ученици от селата Честименско, Бонево, Полк. Савово, Божан, Попгруево, Жегларци до СУ „Йордан Йовков” в Тервел, ги докараха сутринта. Децата ще бъдат извозени до домовете си в 13 часа, след като обядват в стола на училището;
  • - учителите от училищата   и детските градини в с. Безмер и с.Орляк бяха извозени до работните си места сутринта и ще бъдат върнати в 13 часа;
  • - автобусите за учителите от Тервел до селата  в района към с. Коларци не успяха да тръгнат.

Работят патронажите в Тервел, Коларци , Зърнево и Нова Камена. В Нова Камена храна ще се доставя само в селото, без съседните села.

Поддържащата фирма почиства общинските и републиканските пътища и те са проходими при зимни условия, но непрекъсващите навявания променят ситуацията за много кратко време. В Тервел главните улици се почистват от поддържащата фирма, а по-малките улици от новия сметосъбиращ автомобил с гребло на Община Тервел. Централната пешеходна градска част и тротоарите по главната улица се почистват с ръчни снегорини и с малък трактор с гребло.

Кметовете на селата могат да ползват частна техника за почистване на основните улици, като услугата се заплаща от общинския бюджет.

Желателно е гражданите да се въздържат от пътувания, в случай, че не разполагат с възможност да ползват високопроходими автомобили, тъй като навяванията продължават.

c