Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Над 30% в образованието вече са тествани, започва фаза II на имунизацията в област Добрич

Предстои старт на Втора фаза от имунизационния план срещу коронавирус в област Добрич, като до края на следващата седмица трябва да приключи и проверката с бързи антигенни тестове в сферата на образованието. Това съобщи директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова.

  „Към момента заявилите желание са общо около 132 лица в областта – 40 от лицата са персонал в заведения, предлагащи социални услуги, а други 93 лица са потребители. Държа да отбележа, че това не е окончателна бройка и цифрата е динамична, като всеки ден може да се промени“, уточни д-р Ангелова.

Тя подчерта, че в момента РЗИ провежда трето периодично изследване с бързи антигенни тестове на заетите и потребителите на социални услуги в областта, което трябва да приключи до края на седмицата. От направените досега проби може да се каже, че епидемичната обстановка е спокойна в заведенията, предлагащи социални услуги.

До 4 февруари 2021 г. е планирано да приключи проверката с бързи антигенни тестове в сферата на образованието, съобщи още директорът на РЗИ. Навсякъде тестването се извършва от медицинските специалисти в училищата, които на 22 януари т.г. са преминали обучение от специалистите в РЗИ за боравене с тестовете и отчитане на резултатите, каза д-р Ангелова.

На територията на областта училищата са общо 73 на брой, като до вчера тестване е извършено в 27 от тях, но не навсякъде е приключило. Към момента общо 614 души от заетите в сферата на образованието са заявили желание да бъдат ваксинирани – 513 лица педагогически персонал, и 128 лица – от непедагогическия персонал. “И тук цифрата не е окончателна и във всеки един момент могат да бъдат записани и други желаещи”, каза д-р Ангелова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *