Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

ОРАНЖЕВ КОД: Виелици и навявания от тази нощ в област Добрич

За 27 януари е обявен оранжев код (предупреждение от втора степен) за Източна България и жълт код (предупреждение от първа степен) за централните райони на страната - за снеговалежи, които ще са придружени от силен вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

През нощта срещу сряда и в сряда снеговалежите в област Добрич ще продължат. На места ще са значителни по количество и придружени с умерен и силен север-северозападен вятър; ще има виелици и навявания. Очакваните количества на валежа - около 20 л/кв.м., в отделни райони до 30 л/кв.м. След обяд валежът ще отслабва.

В района на северното Черноморие вятърът от север ще се усили - до 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) с пориви до 24 м/сек (9 по Бофорт). Вълнение на морето ще достигне 4-5 бала.

Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия!

За да няма отново изненадани от зимата, от Агенция „Пътна инфраструктура“ отново отправят апел към шофьорите:

  • да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия
  • да карат със скорост, съобразена с пътните условия
  • да спазват дистанция
  • да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника

Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

 За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Северно Черноморие / таблица - НИМХ

През тази нощ на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни. Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се образува снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания. С умерен, в източните и планинските райони и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, малко по-високи по Южното Черноморие. Утре валежите ще отслабнат, след обяд в повечето райони ще спрат, но в Североизточна България ще продължи да вали сняг. Ще духа умерен, в североизточните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. След обяд снеговалежите ще отслабнат. Ще духа умерен, по откритите части и силен северен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 6°, на 2000 метра - около минус 12°.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от сняг, по южното крайбрежие - предимно мокър. Ще духа умерен и силен север-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 0° и 3°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде от 3 до 5 бала.

Слънцето в Добрич ще изгрее в 7:30 ч. и ще залезе в 17:12 ч. Продължителността на деня ще е 9 ч. и 41 мин.

петдневна прогноза за област Добрич / графика - НИМХ

В четвъртък и петък сутрин ще се задържа сравнително студено, с минимални температури втория ден на места до минус 8°, минус 10°. В четвъртък ще бъде ветровито, с променлива облачност, на места в планините и планинските райони ще превалява сняг. През деня в петък ще започне затопляне. Вятърът ще е от запад-югозапад, предимно умерен. Облачността отново ще се увеличи и към вечерта и през нощта срещу събота на места ще превали дъжд, в планините над 1500 метра - сняг; в равнинната част са възможни поледици.

В събота до обяд валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще е от северозапад, но вечерта отново ще се обърне от югозапад; през нощта срещу неделя ще се усили и температурите ще се повишат.

В неделя ще преобладава облачно време, на места ще вали дъжд. По-късно през деня, с обръщане на вятъра от северозапад, отново ще нахлува студен въздух.

В понеделник в югоизточните райони все още ще превалява дъжд, в северозападните - сняг. Във вторник вятърът ще е от изток-североизток и застудяването ще продължи. Ще остане предимно облачно, с превалявания от сняг.

Дежурни синоптици: Марияна Попова и Георги Цеков/НИМХ

c