Водещи новини - дясно Общество

Правителството отпуска още 83 милиона лева за насърчаване на заетостта

В сряда ще бъде приет на Министерски съвет Национален план за насърчаване на заетостта. За първи път от 10 години имаме увеличение на средствата за този национален план с почти 14%, съобщи пред журналисти в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

83 милиона лева ще бъдат дадени за това, за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 да преминат през специални програми и курсове на обучение, така че да намерят вероятно ново работно място. Това са част от усилията, които полагаме, за да намалим негативните ефекти от пандемията, каза още тя.

Министър Сачева съобщи, че 36 000 работници от затворените бизнеси вече са получили компенсациите си за ноември и декември по мярката „Запази ме“. Това означава, че почти всички от кандидатствалите около 43 000 вече имат пари по сметките си. Общо изплатените средства са 8,6 млн. лева. Забавянето при изплащането се дължи на големия брой платежни нареждания за обработка, както и честите грешки в банковите сметките на служителите.

Правим всичко възможно в рамките на месец януари да бъдат изплатени всички суми, които са дължими за ноември и декември

От февруари ще започне приемането на документи за пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход.

По повод поисканата оставка министър Сачева коментира, че на един министър оставката му се иска още от момента, в който стане министър. Това е работата на опозицията.

Пред вратата на Министерски съвет бяха около 30 души, а 36 000 души почти са получили вече своето възнаграждение за месеците ноември и декември. Опитвам се от вчера да намеря тази жена, която твърди, че някой е поискал да връща тези 24 лева. До този момент не сме успели. Използвам възможността да призова, ако такава жена съществува, нека да се свърже с нас, за да видим какъв е проблемът и защо някой е искал от нея да връща 24 лева. Ние нямаме информация за такъв случай, каза още тя.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *