Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Започна рехабилитацията на ВиК и улиците в с. Спасово

В генералтошевското село Спасово стартираха дейностите по изпълнение на проекта „Рехабилитация на част от водопроводната мрежа на с. Спасово, с. Кардам и с. Люляково, Община Генерал Тошево“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020.

 В село Спасово предстои да бъде извършена рехабилитация на част от водопроводната мрежа. Ще се възстановяват уличните настилки по трасето на водопровода - по улиците „Десета“ и „Шестнадесета“, а цялостно възстановяване на уличната настилка ще бъде извършено на улиците „Единадесета“, „Дванадесета“, „Седемнадесета“, Двадесет и четвърта“ и „Двадесет и пета“. Стойността на проекта само за село Спасово е 1 549 280,40 лв. с ДДС.

Тръбите, които се поставят, са дебелостенни и притежават изключително голяма издръжливост на корозия, добри хидравлични свойства, издръжливост на изхабяване и дълъг експлотационнен живот.

От Община Ген. Тошево припомнят, че през месец декември 2020 г. ремонти дейности по същия проект започнаха и в селата Люляково и Кардам, където и в момента върви усилена работа по подмяната на част от водопреносното трасе.

В обхвата на проекта са включени подмяна на водопровод по осем улици, като след тяхното изпълнение две улици ще бъдат изцяло асфалтирани, а по останалите шест ще се извърши частична рехабилитация по протежението на водопровода.

 Общата стойност на проекта за трите села е 4 145 620,04 лева без ДДС или 4 974 744,05 с ДДС, от които 1 222 075,57 с ДДС са предвидени за строително-монтажните работи в село Люляково. Стойността на проекта само за село Кардам пък е на стойност 1 927 964.82 лева с ДДС. 

Очакванията са след изпълнение на рехабилитация на вътрешната водопроводна мрежа да се подобри състоянието и работата на селищната водопроводна мрежа. Да се подобри състоянието на водните ресурси, чрез намаляване на подаваните водни количества, в резултат на намаление на общите загуби на вода, с което ще се подобри качеството на услугата водоснабдяване и стандарта на живот на населението.

c