Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Пандемията доведе до спад на кръводарителите в Кръвния център в Добрич

Спад на кръводарителите през изминалата година в сравнение с предходната отчитат от Центъра по трансфузионна хематология /Кръвен център/ на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. За Про Нюз Добрич началникът на звеното д-р Юлияна Димитрова съобщи, че през 2020 година кръв са дарили 2 211 души, докато през предходната 2019-а донорите са били 2 744.

Лекарят сподели, че хората са се страхували да посетят болницата заради пандемията. Тя посочи, че най-малко кръводарители е имало в месеците, в които се е повишил броят на заболелите от COVID-19.

По думите на д-р Димитрова през последните пет-шест години се наблюдава негативната тенденция да намалява броят на кръводарителите. Разчитаме предимно на роднинското кръводаряване, при което близки на пациентите даряват кръв, сподели тя. Данните сочат, че такива са почти 95 процента от всички донори.

Макар и негласно продължава да има платено кръводаряване. В цялата страна положението е такова, каза началникът на Кръвния център. „От една страна никой не може да одобри тези хора, които продават кръвта си за пари. Но понякога, когато близките са неподходящи, със заболявания, възрастни или пък младите са чужбина кой да дари кръв? И накрая пак прибягват към тях”, сподели специалистът. Тя обясни, че платените кръводарители стоят вече извън портала, тъй като има заповед на изпълнителния директор на болницата и не се допускат в двора.  

Сред кръводарителите преобладават мъжете на възраст между 30 и 50 години, каза д-р Димитрова. Около десет са редовните донори, които даряват редовно безвъзмездно. Понякога се налага от Кръвния център да се обръщат към таях – ако болните са се редки кръвни групи.

В момента по Кодекса на труда кръводарителите получават два почивни дни, каза лекарят. Получават и пакет с храни, които да подпомогнат по-бързото им физическо възстановяване. Той съдържа шоколадови изделия, натурален сок, разтворимо кафе и др.

Кръв е допустимо да се дарява до четири пъти годишно, обясни началникът на Кръвния център. Взема се стандартното количество кръв – 450 мл. Процедурата продължава 7-8, максимум 10 минути. Желаещите да станат донори трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да са здрави, да не приемат лекарства. Особено сега в условията на пандемия – да нямат кашлица, температура.

c