Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес е денят на двама светии - Максим и Неофит

Свети Максим Изповедник е роден в Цариград и произхожда от знатен род. След като получава богато образование – богословско, философско и друго, бил взет от император Ираклий за придворен и изпълнявал длъжността на първи секретар.

Изповядвайки твърдо православното учение и просветен в истината за православната вяра, св. Максим решава да остави света и да отиде в манастир. С течение на времето монотелитската ерес се разраства с поддръжката на двореца и патриарха, а заедно с нея се разпространяват и слуховете. Непонасяйки смутове, преп. Максим напуска обителта и се отправя към Рим, където по негово внушение папа Мартин свиква събора в Латерано против ереста. Научавайки това, император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветява Максим и иска да го изпратят в Цариград. Като не успял в намеренията си, той заповядва през нощта да хванат и да отведат св. Максим. Изправен пред съд, светията е обвинен в държавна измяна и вражда против царя. Заточен в Херсон, той починал в 622 г. Преподобни Максим оставил много писания, както догматически, така и изобличителни и аскетически.

Свети мъченик Неофит е бил погубен на 21-годишна възраст заради вярата си в Бог. Надарен от детство с дар на чудотворство, малкият Неофит удрял с ръката си каменната стена и от нея бликвала вода за пиене на другарчетата му, на които той запрещавал да казват за виденото чудо. Негово голямо чудо било възкресението на собствената му майка. Но той особено се проявил като удивителен мъченик за Христовата вяра. Бог посрамвал жестокостта на езичниците, които били по-свирепи от най-страшните зверове. Езичник с един удар на копието си го пронизал. Така юношата-мъченик прославил Бога със смъртта си на 21 януари 290 година.

c