Балчик Водещи новини - дясно Общество

Подписаха договора за изграждането на велоалея между Балчик и Албена

Договорът за изграждането на велоалеята между Балчик и Албена е подписан днес между общината и изпълнителя – варненското дружество „Пътища и мостове“ ЕООД. Това съобщи за Про Нюз Добрич кметът на Белия град Николай Ангелов. Предстои строителните дейности да започнат съвсем скоро и велоалеята да е готова напролет.

Ангелов обясни, че по общинския асфалтов път от Балчик до Албена, в сервитута на пътя,  преди много години е правено нещо като алея или тротоар – в момента пропаднал и обрасъл с растителност. На практика сега тази алея ще се възстанови и разшири, като храстите ще бъдат разчистени. Съоръжението ще бъде двупосочно, с ширина 2 метра и дължина 9 километра.

„По принцип извън урбанизираните територии е почти невъзможно да се изгради велоалея, тъй като трябва да се променя предназначението на земята по цялата дължина на пътя. Ние ще успеем да направим съоръжението, защото то на практика е съществуващо и ние всъщност го ремонтираме“, поясни кметът.

Иначе пътят между Балчик и курорта е в добро състояние, с изключение на района на зона „Фиш-фиш“, където заради свлачищните процеси се налага често преасфалтиране.

Дейностите по проекта за велоалеята се финансират от Държавен фонд „Земеделие” чрез МИГ „Балчик-Генерал Тошево” и са на стойност около 270 000  лева без ДДС.

„Укрепването на Дамбата /пътят край морето/ е друг проект, който се надяваме също скоро да реализираме. Той е с огромен мащаб и ще струва около 14 милиона лева. В бюджета на МРРБ има заложени средства, а проектът е приоритетен заради борбата със свлачищата. Надявам се, че още тази година дейностите ще стартират, защото предварителната работа е свършена – има извършени предпроектни проучвания, има технически проект. Очакваме договор с МРРБ. Това на практика означава изграждане на нова крайбрежна алея“, заяви Ангелов.

снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

  1. bigimota says:

    Нали е за град Балчик няма проблеми ,а за останалите населени места
    в общ.Балчик ръгай чакъл в дупките ,то до изборите има много време

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *