Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Днес валежите спират, следват пет студени зимни дни

снимка: sanvigilio.org

Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна. В планинските райони, а до обяд и в Източна България, все още ще превалява слаб сняг, съобщават от НИМХ. Ще духа умерен, временно силен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 1° и 6°.

Над планините облачността ще е значителна и на отделни места ще превалява слаб сняг. Ще духа силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Преди обяд на места все още ще превалява дъжд. Ще духа умерен и временно силен запад-северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: между 3° и 6°. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, но ще отслабва.

Днес изгревът в Добрич бе в 7 ч. и 40 мин., а залезът ще е в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 21 мин.

температурна графика / НИМХ

544 машини са обработвали републиканските пътища през изминалата нощ

От АПИ отново напомнят: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия!

През следващите дни се очаква понижение на температурите, което е предпоставка за заледяване, особено по усойните места. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

c