Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ден на българското кино – какъв е сюжетът на първия български филм „Българан е галант“?

По инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант” през 1915 година, българската филмова общност чества своя професионален празник. Отбелязва се от 2005 година, когато Министерският съвет обявява датата 13 януари за официален ден на българското кино.

Комедията „Българан е галант (джентълмен, кавалер)“ е първият български игрален филм. Прожектиран е съобразно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и „ням“. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Смята се, че филмът е загубен и са останали едва 1 – 2 кадъра от него.

Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява. Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга.

Васил Гендов е роден на 24 ноември 1891 г. в Сливен. Той създава Софийския пътуващ театър, на който е директор, режисьор и актьор. Основоположник е на българското филмово изкуство, създател е на първата българска филмопроизводствена кооперация „Янтра филм“. Гендов е инициатор за създаване на първия „Съюз на артистите в България“ (1919 – 1920), „Съюза на кинодейците в България“ (1931 г.), както и на „Музея на българската кинематография“ (1948 г.). Основател на първия съюз на филмовите дейци (1934). Член на „Съюза на българските филмови дейци“ (СБФД). Създава и продуцира филма „Бунтът на робите“, който е първият български звуков филм и първият филм за Васил Левски. Продукцията е снимана през 1932 г. в Карлово. Както във всичките си дотогавашни ленти Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. Починал е на 3 септември 1970 г. в София.

c