Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Хвърлят в морето Йордановския кръст в Шабла, Крапец и Дуранкулак

В община Шабла и тази година ще бъде спазен ритуалът по хвърлянето и спасяването на Светия кръст в морските води.

В Дуранкулак, на къмпинг „Космос“, празникът ще започне в 10.00 часа. Празничен водосвет ще отслужи отец Атанас от храм „Св. Арх. Михаил“ в селото. „Не очакваме масово струпване на хора. Събитието е на открито, има достатъчно пространство и ще се спазва отстояние. Предупредили сме жителите на Дуранкулак и във фейсбук, и с обяви по обектите, че противоепидемичните мерки трябва да се спазят“, каза за Про Нюз Добрич кметът Веселин Йорданов. Самият той е участвал в ритуала няколко пъти, дори е вадил кръста.

В 10.30 часа започва събитието в Шабла, на къмпинг „Добруджа“. Традиционният водосвет ще бъде извършен от отец Павел от храм „Св. Харалампий“. От общината съобщиха, че гражданите са изрично уведомени за строгото спазване на противоепидемичните мерки. Участниците ще получат рекламни материали, а за извадилия кръста има и парична награда от кмета на Шабла Мариян Жечев. Миналата година в морето скочиха петима души.

Водосвет и ритуал по ваденето на кръста ще има и в Крапец. Кметът Димитър Марчев съобщи, че събитието ще започне след 11.30 часа, с водосвет от отец Павел. Тази година няма да се състои традиционният събор заради антиковид-мерките. Предвидени са грамоти за участие и икона от общината.

c