Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Стволови клетки на бебетата си решиха да съхранят 12 семейства от Добрич през 2020г.

Родителите на 12 деца, родени в болницата в Добрич, през миналата година са взели решение за процедура по вземане на стволовите клетки по време на раждането. Практиката не е нова и съществува от поне 15 години, коментира завеждащият отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

Статистиката показва, че 1 на всеки 217 души може да се нуждае от стволови клетки за лечение през целия си живот. Кръвната връв на бебето съдържа богат източник на такива стволови клетки. От 1988 г. лекарите използват стволови клетки от кръвта от пъпна връв за лечение на над 140 000 пациенти, страдащи от заболявания като някои видове рак като левкемия, кръвни заболявания, както и множество клинични проучвания. Това е повече от достатъчно, за да се случи.

Родителите трябва да решат дали исках да съхраняват стволови клетки преди самото раждане. Трябва да се свържат със съответната тъканна банка като в момента в България има поне 10 лицензирани тъканни банки – както български, така и чужди. Има и локални в някои частни болници, каза д-р Петев.

Пациентите, които желаят, първо трябва да изберат коя фирма ще съхранява стволовите клетки. Сключват договор с нея, тъй като съхраняването на стволовите клетки се извършва в определен сет, който е специфичен за всяка фирма. Трябва фирмата да го предостави на семейството и то да отиде за раждането с него, а лекарите да вземат стволовите клетки. След това някои фирми идват на място, за да вземат извлечените стволови клетки, а други изпращат куриери.

Услугата не е евтина, цената й е между 6 и 8 хиляди лева. Различните фирми предлагат различни варианти, в зависимост от времето. Всички имат разсрочени плащания

„Има различни варианти за съхраняване на стволови клетки. В началото, когато това започна да се прави у нас, се съхраняваха само кръвни стволови клетки. Впоследствие започна да се съхранява и част от пъпната връв, а сега някои от фирмите съхраняват цялата плацента“, обясни лекарят.

Стволовите клетки от кръвта се използват най-вече за лечение на заболявания на кръвта т.е. при които се налага костно-мозъчна трансплантация.

От стволовите клетки, които са от пъпната връв, т.нар. мезенхимни, на практика се изграждат всички вътрешни органи в човешкото тяло – черен дроб, сърце, бъбрек. Чисто теоретично, от тях може да бъде изграден орган. Но това в момента не се прави, тъй като е изключително скъпо.

„Правят го семейства, които имат финансовата възможност. Идеята е да не се налага да го ползваш, това е по-скоро застраховка“, коментира медикът.

Приложението на стволови клетки става  все по-разпространено в 21 век. Хиляди трансплантации са факт на всички континенти и много клинични проучвания обещават нови лечения в следващите години. Днес болести като левкимия, лимфоми и още над 85 вида заболявания са част от нашето всекидневие. Вече се  говори и за  победа на стареенето чрез стволови клетки. В Китай се правят опити със стволови клетки срещу коронавируса.

 Най- лесният и безболезнен начин за извличане на стволови  клетки е от кръв от пъпна връв по време на раждането. Семействата може да съхранят този ценен материал и  при нужда да го използват. 

Стволовите клетки са в основата на развитието на всяко живо същество. В човешкото тяло има различни видове стволови клетки. Те могат да бъдат намерени и извлечени от тъкан, кръв, костен мозък. С увеличаване на възрастта, обаче тяхното количество и качество започва да намалява и те губят част от лечебния си потенциал, коментират  експерти от националната тъканна банка в Александровска Болница.  Те също добавиха, че стволовите клетки се използват за лечение на десетки заболявания. Приложението им в медицината е много широко застъпено. Например, ако човек има раково заболяване на кръвта, трансплантацията на стволови клетки може да подпомогне много провеждащото се лечение или дори да бъде животоспасяващо.

Стволовите клетки могат да възстановят и увредените нервни, и сърдечно- съдови тъкани. Днес трансплантацията на замразени стволови клетки набира все по-голяма популярност и помага на много хора да се справят със сериозни здравословни проблеми. 

c