Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Здравният министър напомни: Не повече от 15 души на семейни събирания

„Ясно е разписано в заповедта, че не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества. Разбирам желанието на всички да се съберат, за да посрещнат Нова година, няма нищо лошо в това. Това са празници, в които ние съпреживяваме ново начало. Опитите обаче да бъде заобиколена заповедта няма да престанат.“ Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър д-р Костадин Ангелов.

Той визира Габрово и обявения концерт в центъра на града и заяви, че със сигурност ще бъде наложена санкция на организаторите на това мероприятие.

Министър Ангелов посочи, че едва ли има заповед или забрана, която може да попречи хората да се съберат. „Ние обаче ще водим битката за живота на всеки един гражданин, каквото и да ни коства, защото жертвите на ковид наближават 8000 от началото на епидемията.

На брифинга стана ясно, че на 4 и 5 януари със самолет ще пристигнат 25 000 дози ваксина, които ще бъдат разпределени в страната и превозени с автомобили.

Отчетена бе и оптимистичната тенденция, че България вече е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съюз и на трето по смъртност. У нас вече няма област с повече от 600 заболели на 100 000 души.

Очаква се на 6 януари Европейската агенция по лекарствата да одобри и ваксината на Moderna. Ако това се случи, ще има възможност за имунизация на повече хора.

c