Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Специално издание отбелязва 150-годишния юбилей на читалище "Й. Йовков" в Добрич

В навечерието на Коледа народно читалище "Йордан Йовков - 1870 година" - гр. Добрич, представя своя Юбилеен алманах, изготвен по повод 150-годишния юбилей, който културният институт отбелязва през 2020-та. Алманахът се издава със съдействието на Община Добрич.

Албумът е запечатал в себе си незабравими спомени и важни моменти от историята на Читалището под формата на 107 фотографии, разположени на общо 42 страници. Най-старите снимки, представени в изданието, датират от 40-те години на ХХ век. Включени са, разбира се, и кадри от настоящата 2020 година.

Централно място в алманаха е отредено на основателите на НЧ "Йордан Йовков - 1870 година" - Кръстьо Мирски и Калчо Бобчевски. Представени са различни театрални постановки, концерти, изложби, срещи с писатели и други популярни за времето си хора, тематични вечери, чествания на годишнини и др. Албумът дава възможност да се проследят моменти от творческия процес в различните самодейни състави и школи, както и някои от преподавателите в тях, оставили трайна диря през годините. Всеки, разгърнал Юбилейния алманах, ще си припомни и откриването на настоящата административна сграда на Читалището, която е негов дом от 1974 г. и в която винаги са добре дошли жителите и гостите на град Добрич.

Албумът е достъпен напълно безплатно за всички посетители на сайта на Народно читалище "Йордан Йовков - 1870 година" от главното меню, раздел "Юбилеен алманах". Изданието може да бъде разгледано и директно на адрес: https://yovkov1870.eu/1.pdf.

c