Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Пандемията засяга и продажбата на детски играчки в Добрич преди празниците

Продажбата на детски играчки за коледни подаръци в Добрич е вече налице. Въпреки това тази година тя стартира доста по-късно от обикновено. Затворените детски градини и ясли се оказват най-големият враг на магазините за играчки. Тази година търсенето на подаръци за малчуганите започва едва след 15 декември, в сравнение с минали години, когато то е започвало още края на ноември.

За съжаление, броени дни преди празника продажбата на играчки още не се е увеличила. „Хората си стоят вкъщи. Сега пак купуват подаръци за децата си, но си правят сметката, ограничават се, докато преди си пазаруваха по-спокойно. Родителите се концентрират главно върху играчки за празника, а преди всяка седмица минаваха с децата си и им купуваха по нещо“ – споделя работещ в „Хиполенд“.

В по-големите вериги магазини родителите залагат на актуални играчки от филмчета, най-купувани за момченцата са колите с дистанционно и „Лего“ конструкторите, а за момиченцата най-търсени са куклите и грим комплектите. Въпреки пандемията, в най-големия магазин за детски играчки в Добрич – „Хиполенд“, клиентите се радват на цял каталог с намаления. Те споделиха, че Коронавирусът не е повлиял по никакъв начин на цените им и както всяка година са обявили промоционалния си каталог, който важи до 3 януари 2021г. 

В по-малките магазинчета проблемът се усеща много по-силно. „Почти няма работа, а преди не беше така“ – отчайват се продавачите. Малкото клиентите, които влизат в тези магазинчета, залагат главно на дребни играчки на батерии или колички. Ниската посещаемост дори е принудила някои от тях да повишат и цените на артикулите си, въпреки това предлагат и намаления на определени играчки, главно на по-малките. В магазинчетата, в които освен играчки се продават и дрешки, родителите залагат най-вече на облеклото. „Гледат да не купуват толкова играчки, а по-скоро да им купят дрехи, от които имат нужда. Към играчките подхождат по-скромно тази година и наблягат на максимално най-евтиното.“

Ние от Про Нюз Добрич се поинтересувахме и за новия тренд в изработването и продажбата на детски играчки, а именно играчки, носещи предпазни маски. Засега в Добрич не се продават такива дори и в големите вериги магазини, но след като разбраха за тях, обещаха да се поинтересуват.

Родители споделиха, че пандемията е повлияла върху всеки бюджет за коледни подаръци, но въпреки всичко те се стараят да удовлетворят децата си и да ги зарадват за празника. Повечето купувачи не си поставят ценови ограничения, а ако го правят, то те не са прекалено ниски. „Купуваме това, което децата харесват или си изберат“ – казват те.

Ирена БАКЪРДЖИЕВА

c