Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес 80-годишен юбилей празнува неврологът от Добрич д-р Мария Желева

Родена през 1940 г. в семейството на Йовка и Жельо Томови, Мария Желева тя завършва техникум за медицински сестри. През 1959 г. е приета да учи медицина в Софийския медицински институт. Когато две години по-късно отваря врати и медицинският ВУЗ във Варна, тя продължава по регион и по семейни причини там висшето си образование от III курс. След дипломирането си в края на 1965 г. на 1 януари 1966 г. започва да упражнява професията си.

Д-р Мария Желева е първата жена, която работи като лекар в „Бърза помощ“ към добричката болница. По-късно става ординатор на 36-часови смени в неврологично отделение, където има възможността да се учи от прекрасни специалисти. Взема специалност неврология в гр. София през 1974 г. В следващите две години специализира електромиография в гр. Пловдив и става един от десетте специалисти в страната. Включва се в екипа на ТЕЛК в гр. Добрич като невролог с лекарска експертиза, а в самото начало на 90-те години на миналия век полага конкурсен изпит за председател, който взема без забележки. Посвещава дълги години на пациентите с неврологични заболявания там с кратки прекъсвания, като напуска след пенсионирането си и работи и като невролог в гр. Тервел, а после и в гр. Генерал Тошево, но отново и отново е канена да участва в комисията за пенсиониране на пациенти по болест в гр. Добрич. Тя е част от нея до октомври 2019 г., когато е блъсната от автомобил, докато пресича на зелено.

Ако този пътен инцидент не я отстранява от професията ѝ, като великолепен специалист и човек с огромно сърце тя щеше и до ден-днешен да е активно в услуга на хората.

Честит 80-и рожден ден на д-р Желева!

c