Водещи новини - дясно Общество

Добрич скланя глава пред подвига на героя-летец кап. Димитър Списаревски

За официално поднасяне на цветя – на 20 декември /неделя/, пред паметната плоча на кап. Димитър Списаревски, по повод 77 години от гибелта му, са поканени жителите и гости на град Добрич, обявиха от общинска администрация.

Да почетем паметта на героя кап. Димитър Списаревски (19.07.1916 – 20.12.1943)

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена паметната му плоча. Завършва Военното на Н. В. училище и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България. През 1943 г. участва във въздушните боеве край Ламанша, а след завръщането си в България се включва в състава на 36-ти изтребителен орляк с командир кап. Чудомир Топлодолски. На 20 декември 1943 г. младият летец оставя своята диря към бесмъртието, когато в небето над София насочва  самолета си към летящата противникова крепост. За Димитър Списаревски това е първият боен полет. Спаич, както го наричат другарите му, излита по-късно от другите с резервна машина. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води. Измъквайки се от два американски изтребителя, той се насочва към група от 16 „Либърейтъра”, която се е откъснала от боя и лети към София. Списаревски взема на прицел една от машините и я поврежда тежко, но в ожесточената битка изразходва всичките си боеприпаси, а междувременно самолетът му е сериозно засегнат. Тогава той връхлита с маневра „въздушен таран“ върху водещия формацията американски бомбардировач. Двата самолета падат в подножието на Лилов рид край с. Долни Пасарел.

Спасени са мирни жители на столицата, а името на българския летец-изтребител Димитър Списаревски остава в историята като символ на саможертвен подвиг.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *