Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Наплив на пациенти в аптеките в Добрич отчитат фармацевти

За голяма натовареност в последно време в аптеките в съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Регионалния фармацевтичен съюз Лалка Стойчева. Пациентите били предимно с грипни вируси.

Стойчева посочи, че тази тенденция е от началото на месеца, от около две седмици. Това съвпаднало и с даването на пенсиите на възрастните хора, от където дошло и допълнително натоварване. Ако до преди в аптеката ми са минавали по 200-230 души на ден, то сега са над 300, каза председателят на съсловната организация. По думите й малко са пациентите, които посещават аптеките само за един аналгин или аспирин. Болшинството пазарували повече, много от тях били с рецепти и се обслужвали по-бавно.

Може да се каже, че недостигът на лекарства позатихва, каза Лалка Стойчева. „Аз лично почти не съм отказала нищо, като съответно със съгласието на лекар или пациент съм заменяла лекарства”, посочи тя. Обясни, че ако например е изписан антибиотик с едно търговско име, а в аптеката има с друго, тя то предлага. Много често пациентите се консултирали с лекаря, дори казвали, че самият медик ги е предупредил ако им предложат медикамент със същия състав да го вземат.

c