Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ЕРП инвестира в нови птицезащитни устройства по четири линии в Добричко

ЕРП инвестира 400 000 лева в птицезащитни устройства и дистанционери по въздушни линии в област Добрич

Приключили са проекти за поставяне на птицезащитни устройства и обезопасяване на четири , съобщиха от ЕРП Север.

Обезпечените въздушни електропроводни линии /ВЕЛ/ в Добричко са:

  • ВЕЛ Александрия
  • ВЕЛ Българево
  • ВЕЛ Киселово
  • ВЕЛ Запад 1 в района на промишлената зона на град Добрич

Проектите са осъществени при максимално кратко време за прекъсване на електрозахранването и минимален брой засегнати клиенти чрез координиране работата на екипите на дружеството от няколко мрежови района, коментираха от ръководството на дружеството. Общата инвестирана сума - в монтажа на птицезащитни устройства и дистанционери през 2020 г., възлиза на 400 000 лева.

Поставянето на птицезащитни устройства по последните реализирани проекти е стартирала след есенната миграция, за да не бъдат обезпокоявани птиците по време на техния престой в страната. Работата на екипите е била съобразена и с прибирането на реколтата от зърнопроизводителите в района. Дейностите по поставянето на птицезащитни устройства по четирите въздушни електропроводни линии включват също монтиране на дистанционери, подмяна на изолатори и извършване на просеки на обща стойност 80 000 лева.

Рехабилитацията е част от подготовката на съоръженията по мрежата на ЕРП Север за работа в зимни условия. Едновременно с това се гарантира намаляване на случаите на попаднали под напрежение птици, а оттам и минимизиране на нежеланите изключвания и аварии, което от своя страна ще осигури необходимото качество на доставяната електроенергия, заявиха от електроразпределенителното дружество.

c