Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат комендантски час, но само три дни карантина за влизащите в Гърция

Правителството на Гърция обяви частично облекчаване на въведените в страната мерки, но само по време на Рождественските празници, заради нарасналата тежест на здравната система в страната.

От 13 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. търговците ще изпълняват поръчките на своите клиенти онлайн, без да имат право да допускат посетители в магазините. Фризьорските салони ще могат да отворят на 14 декември, като работното им време ще бъде в интервала от 07:00 до 21:00 часа. Книжарниците също ще могат да отворят в понеделник, като се спазва изискването за ограничен брой клиенти.

Вратите на църковните храмове ще са отворени за миряните само на Коледа и на Богоявление - при спазване на всички противоепидемични мерки. В храмовете ще могат да влизат до деветима души едновременно, а в катедралите - до 25-има. На Богоявление няма да има традиционното хвърляне на кръста във водата, съобщи „Катимерини”, цитиран от NOVA.

До 7 януари 2021 г., включително, се удължава действието на всички останали мерки, прилагани до момента, спрямо влизащите в Република Гърция граждани. В страната остава в сила забраната за излизане навън - в часовете между 21.00 ч. и 05.00 ч,, както и пътуването от окръг в окръг.

До 7 януари 2021 г. включително ще останат затворени детските градини и училищата, всякакъв вид заведения за хранене и барове, всякакъв вид места за развлечение, съдилищата, ски центровете и всякакъв вид спортни мероприятия. 

От 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г., включително, карантината за влизащите в Гърция граждани се намалява на 3 дни.

Запазва се изискването за представяне на:

  • отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването
  • попълнен PLF формуляр и QR код
  • резултат от бърз антигенен тест, който се прави на границата

Само при негативен резултат от бързия тест, гражданите ще могат да продължат пътуването си до посочената в PLF формуляра дестинация.

ВАЖНО! Попълнен PLF формуляр и представяне на QR код се изисква и при излизане от държавата.

От Министерство на външните работи напомнят, че PCR тест, бърз тест и карантина не се изискват за шофьорите на товарни МПС. Остава задължението за шофьорите да попълнят  PLF формуляр и да представят QR код.

Вход в Гърция през сухопътна граница за граждани е възможен единствено през ГКПП Кулата-Промахон, а изход - и през Нимфея-Маказа, само след представяне на съответни документи, удостоверяващи изпълнението на вътрешните мерки, свързани с ограничаване на разпространението на COVID-19 в условията на националната карантина, обявена в Р. Гърция, която остава в сила до 7 януари 2021 г.

Товарният трафик се осъществвява през ГКПП Кулата-Промахон, Нимфея-Маказа, Капитан Петко войвода-Орменион и Илинден-Екзохи.

Всички пристигащи в Гърция (без водачите на тежкотоварни автомобили) следва да представят отрицателен PCR тест (направен до 72 часа преди пътуването), и да имат готовност да бъдат изследвани с бърз тест на граничните пунктове.

Лицата, които летят за Гърция - през периода 18 декември 2020 г. - 7 януари 2021 г., също ще трябва задължително да престоят в 3-дневна карантина след пристигането си, както и да се подложат на бърз антигенен тест на летището, който след лабораторен PCR да бъде потвърден като отрицателен.

В страната се въвежда и Национален комендантски час - от 22:00 часа до 5:00 ч. сутринта, влизащ в сила от 13 декември до 7 януари 2021 г. Излизането навън ще бъде възможно само след получаване на специално разрешение чрез SMS - за посещение на магазин, както и за търговия на дребно.  Решението за тези мерки е взето след сипгнал от здравните власти, че броят на пациенти на командно дишане  в отделенията за интензивно лечение намалява с разочароващо бавни темпове.

c