Водещи новини Образование

В ОУ “Христо Ботев” в Добрич не са съгласни с пенсионирането на директорката

Колективът на  ОУ “Христо Ботев” в Добрич разпространи възражение срещу предизвестието за прекратяване на трудовия договор на директора на учебното заведение Нели Торбатова. Възражението е подкрепено с подписите на 47 преподаватели в училището. Документът е изпратен до началника на Регионалното управление по образование Жоро Тошков, министъра на образованието Красимир Вълчев, областния управител Красимир Кирилов и кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Предизвестието е връчено на 23 ноември. Колегите на Нели Торбатова пишат в писмото си, че тя е ръководила ОУ “Христо Ботев” в продължение на 28 години.

Причината за връчването на предизвестието на Нели Торбатова е навършването на пенсионна възраст.  

„По медиите беше оповестено, че в периода до конкурса длъжността ще заема временно изпълняващ, за когото не сме предизвестени. През месец януари по силата на КТД предстои увеличение на заплатите, което едва ли ще бъде пълноценно осъществено от временно изпълняващ директор, който не познава колектива.

Не на последно място в тази проблемна и различна година, когато дните са изпитание, свързано до голяма степен с редуването на дистанционно и присъствено обучение, този процес трябва да се организира категорично в името на оптималните резултати. Нуждаем се от компетентност, каквато г-жа Торбатова притежава относно организацията и мерките, необходими за справяне със сложната обстановка“, се казва в писмото.

Избират нови директори на четири училища в област Добрич през 2021 г.

Учителите посочват, че директорката не е инициирала прекратяване на задълженията си и е готова да поеме отговорността на директор в този труден момент. Предложението е да се изчака краят на учебната година и след проведен конкурс длъжността да се заеме от легитимен директор. Искането е връченото предизвестие да се отмени.

„Убедени сме, че нито тя, нито колективът заслужава в този момент да бъде наложена промяна, която би се отразила на резултатите в учебния процес по време на национална и световна криза, застрашаваща здравето, живота и образоваността“, пишат още преподавателите.

Follow Me:

Related Posts

  1. нели says:

    Какви са тези приказки ,кои не познава Нели Торбатова ? Алкохол , ремонти и т.н

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *