Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Слагат допълнителни легла в Ковид-отделението на болницата в Добрич

Ковид-отделението в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич е пълно до краен предел, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков. По думите му се слагат допълнителни легла, към момента са поставени три такива. Припомняме, че капацитетът на болничното звено плюс реанимацията към него е 66 легла.

Според д-р Желязков Ковид-секторът разполага с достатъчно количества от медикамента „Ремдесивир” за лечение на пациентите с коронавиирусна инфекция. При тези, при които има показания, се използва и реконвалесцентна плазма.

Положението с персонала обаче е изключително тежко, посочи изпълнителният директор на МБАЛ. По думите му не достигат и лекари, и медицински сестри.

Пациентите с COVID-19 в болницата са както от Добрич, така и от други общини в областта – Ген. Тошево, Тервел, посочи д-р Желязков. По думите му има и по-тежки случаи от Каварна и Балчик. През последния месец са лекувани и болни от Варна. Битката с коронавируса най-често губят пациенти на възраст 50-70 години, които са с придружаващи заболявания.

Според д-р Желязков понякога се налага да се прави избор кой пациент да се приеме в Ковид-сектора. Когато болните не са в тежко състояние те се изпращат у дома. По думите на лекаря това е по-добре и за пациентите, защото в Ковид-сектора вирусното число е много по-голямо и е по-добре при тях да няма допълнително насищане с вирусни инфекции. Разбира се, това не значи, че щом веднъж се е прибрал в къщи и после е зазлял, той няма да дойде пак, посочи медикът.

Според д-р Желязков в Добрич още не се усещат резултатите от наложените допълнителни противоепидемични мерки както е в страната. Той обясни, че цифрата на заразените в нашия регион е такава, каквато на национално ниво е била преди две седмици.  Надявам се до две седмици и при нас да има някакъв резултат, каза лекарят.

c