Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Фонд на КНСБ подкрепи заразени с ковид медици-синдикални членове от Добрич

320 синдикални членове на КНСБ, заболели от ковид, са подпомогнати досега в рамките на благотворителната кампания „Не си сам“, съобщиха от КНСБ. Оказаната подкрепа е за над 70 хил. лева. Акцията стартира през месец май и вече седем месеца КНСБ продължава да подава ръка на заразените съвместно със своите основни членове и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”.

От стартирането на кампанията до септември Федерация на синдикатите от здравеопазването на КНСБ помогна на 87 заболели от COVID-19 медицински служители, като са изплатени помощи от по 350 лв. за общо 30 050 лв. Подпомогнатите членове са от медицинските центрове и болници в Бургас, Добрич, Кюстендил, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Смолян, Ямбол,  УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ и др.

Поради изчерпване на ресурсите на солидарния фонд на ФСЗ, изплащането на помощи е временно преустановено. След като отново бъде формиран финансов ресурс, органите на ФСЗ ще разгледат възможността за продължаване на подпомагането на нуждаещи се от помощ за лечение членове.

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” помага на хоспитализирани членове от сектори, в които не са сформирани фондове за социална помощ и не са предвидени други механизми за подпомагане. Минималната финансова помощ е 150 лв. на заболял член, отговарящ на условията за подпомагане.

Финансовите средства, необходими за благотворителната кампания, се набират чрез целеви дарения по обявената банкова сметка на фонда. До момента той е подпомогнал 189 членове на КНСБ с общо 29 350 лева. Сумата надхвърля с над 4600 лева получените дарения, като до момента те са 24 744 лв. Направени са от основни членове на КНСБ, сред които и регионалния съвет в Добрич.

c