Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Д-р Димитрова: Дарителят на плазма може да определи кой да бъде лекуван с нея

Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич ще приема донори, които ще даряват реконвалесцентна плазма, а тя ще бъде преработвана във Варна. Това обясни за Про Нюз Добрич началникът на болничното звено д-р Юлияна Димитрова.

Припомняме, че вчера ръководството на лечебното заведение обяви, че стартира кампания по събиране на кръв за производство на реконвалесцентна плазма COVID-19. Желаещите могат да дарят кръв в понеделник и четвъртък от 8 до 12 часа в часа в Кръвния център.

Д-р Димитрова обясни, че дарителят има възможност да определи точно за кого да бъде използвана плазмата. Лекарят също призова нашите съграждани да се включат в кампанията и да дарят кръв. Тя припомни какви са изискванията – да са на възраст между 18 и 65 години, са имат срок от 40 дни след последния тест, да представят документи, с които да докажат, че са прекарали COVID-19, да нямат хронични заболявания, да не пият лекарства, най-вече антибиотици.

Във Варна плазмата ще се преработва в Районния център по трансфузионна хематология. Д-р Димитрова посочи, че на 19 ноември от Експертния съвет по трансфузионна хематология е решено да се взема плазма от прекарали Ковид инфекцията, за да намери тя клинично приложение, да подпомогне лечението.

Вчера в Добрич един мъж е откликнал на апела и е дарил кръв за плазма. Той е станал дарител за конкретен човек.  

c