Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Дворецът скърби за Валери Жискар д'Eстен и припомни гостуването му в Балчик

„Дворецът скърби за Валери Жискар д'Eстен. Поклон пред паметта му“, написаха във фейсбук от Държавния културен институт в Балчик. От там публикуваха снимки от архива си за посещението на френския политик и президент през 2009 година.

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен почина във вторник вечерта на 94-годишна възраст, заобиколен от семейството си, предаде Франс прес, като се позова на негови близки. Според Europe 1 той е починал вследствие на усложнения от заразяването с коронавирус, довело до хоспитализирането му в Тур през ноември в кардиологично отделение.
Някога най-младият президент на Петата република, центристът Жискар д'Естен, управлявал от 1974 до 1981 г., няколко пъти е постъпвал в болница през последните месеци заради проблеми със сърцето.

През май 2009 година бившият президент на Франция посети Двореца край Балчик и прекара около час и половина в бившата обител на румънската кралица Мария.

Той беше придружаван от френския посланик у нас и посрещнат в културния център от тогавашния му директор Тошко Гяуров. Експрезидентът на Франция беше удивен от уникалната архитектура и парковете в Двореца. Той дори седна на каменния трон от 2-ри век, донесен в Двореца от Флоренция. Жискар д`Естен беше впечатлен и от алеята на вековете, в която кралицата е вградила 20 воденични камъка - символ на 20-те столетия.

Френският гост разгледа експозициите и художествената сбирка в комплекса и получи като подарък книги от Двореца.

Валери Жискар д`Естен взе участие в международна конференция на тема "Европейският подход към новите предизвикателства пред сигурността в модерния свят: борбата с насилието и екстремизма, организираната престъпност и корупцията", която се проведе в резиденция "Евксиноград".

След посещението на Валери Жаскар д’Естен държавният френски канал 6 поиска да снима и да излъчи 6-минутен филм за Белия град в свое предаване с 24-милионна аудитория.

c