Бизнес Общество

Обявиха колко ще се плаща за винетка през 2021 година

За шеста поредна година през 2021 г. цените на електронните винетки остават без промяна, съобщиха от пресслужбата на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Независимо от извънредно въведените условия, собствениците или водачите на леки автомобили ще закупуват електронните винетки при следните условия:

  • годишна – за 97 лв.
  • тримесечна – за 54 лв.
  • 30-дневна/месечна – за 30 лв.
  • седмична – за 15 лв.
  • уикенд винетка – за 10 лв.

От АПИ напомнят, чешофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка чрез сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ.

Срокът на над 800 хил. годишни е-винетки за леки автомобили изтича през януари и февруари 2021 г.

АПИ: Предвид епидемиологичната обстановка с Covid-19 апелираме потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение БГТОЛ. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на 13 контролно-пропускателни гранични пункта, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Електронни винетки могат да бъдат закупени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез:

  • www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bgwww.telenor.bg, www.A1.bg
  • каса – в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“ и ОМВ
  • терминалите – “Cashterminal” в мрежата на “Интеркапитал груп”

Проверка на валидността на електронната винетка се извършва в сайта www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ – https://social.api.bg. Бутонът е с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“. Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

От 1 януари до 30 ноември 2020 г. през всички канали за продажба са купени над 5 млн. е-винетки за над 256 млн. лв. Най-предпочитани от шофьорите на МПС до 3,5 т са годишните е-винетки. От тях са продадени 1 954 530 броя на стойност 189 589 410 лв. На второ място по търсене са седмичните е-винетки. Купени са 1 717 888 бр. за 29 291 447 лв. Следват месечните е-винетки – 534 248 бр., за 21 382 995 лв., уикенд винетките – 441 955 бр., за 4 419 550 лв. и тримесечните е-винетки – 72 713 бр., за 3 926 502 лв.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *