Водещи новини Здраве Общество

Близо месец горящи отпадъци задушават Добрич, предписания и актове не помагат

Около 15 на сто от леталитета при COVID-19 е доказано, че може да бъде свързан с мръсния въздух, твърди имунолог

Вече близо месец жителите на Добрич са подложени на обгазяване в резултат на изгаряне на растителни отпадъци от лавандула. Задушливата миризма се появи още във вечерните часове на 1 ноември и припомни на добричлии тормоза над града през юли и август, когато горя старото сметище в село Богдан.

На 2 ноември шефът на РД „ПБЗН“ комисар Дарин Димитров съобщи, че пожарът е възникнал в парцел, закупен преди 3-4 години от дестилерия и използван за трупане на отпадъци от лавандула. Досега въпросната фирма не е била засичана да пали растителни остатъци. Причината за обгазяването може да е самозапалване или умишлено подпалване, но за последното няма доказателства, каза комисар Димитров.

Фирмата бе установена – „Тривива“ ООД, и ще бъде санкционирана, че е допуснала да бъде подпален неин терен. Актът на Пожарната е за глоба от 1000 лева. Тогава бе съобщено, че фирмата се ангажира със собствена техника за разстеле и затрупа отпадъците.

„Пожарът е установен на територията на земеделска земя, собственост на дестилерия за етерично – маслени култури. Имотът е частна собственост. Община Добрич сигнализира компетентните институции, които имат правомощия за налагане на санкции в съответствие с българското законодателство. На собствениците на дестилерията е съставен акт за нерегламентирано изхвърляне и изгаряне на растителни отпадъци. Дестилериите за преработка на етерични култури са строежи първа категория, чиито контрол на технологичния процес се извършва от РИОСВ – Варна. Замерването на въздуха и нивата на фини прахови частици се установява от същата институция“, се казва в официалния отговор на Община Добрич“, съобщиха тогава от Община Добрич.

На 2 ноември проверка извърши и РИОСВ. При нея бе констатирано, че на площ от около 2 дка тлеят и частично горят отпадъци от преработка на етерично-маслени култури (лавандула), образувани от дейността на дружеството. Към момента на проверката от „Тривива“ ООД е организирано запръстяването на терена със специализирана техника.

Извършени са пробовземания за контрол качеството на атмосферния въздух с апаратура за бързо определяне на замърсители „GASMET“ в две точки за измерване- до първите жилищни сгради в кв. „Рилци“ и в ж.к. „Дружба“. При пробовземанията и по всички контролирани замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата.

На „Тривива“ ООД беше дадено предписание за преустановяване и недопускане изгарянето на отпадъци от етерично-маслени култури и е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН) съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. За нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци законът предвижда имуществена санкция в размер от 1400 до 4000 лева за юридически лица.

На 3 ноември екип на Про Нюз Добрич видя, че парцелът продължава да дими, а няколко тежки машини запръстяват участъка.

На 8 и 9 ноември квартали на града отново бяха обгазени.

На наше поредно запитване, на 9 ноември от Община Добрич отговориха: „Дестилерията за преработка на етерично-маслени култури, на чийто терен е възникнал пожара, извършва дейности по неговото запръстяване. Това е единственият начин пожарът да бъде окончателно потушен, тъй като той се намира в дълбочина. Голяма част от терена е запръстена, но има тлеещи участъци.  Община Добрич, РИОСВ – Варна и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“– Добрич санкционираха фирмата за нерегламентираното изхвърляне и горене на растителния отпадък. От Пожарна безопасност са дадени указания за потушаване на пожара.“

Въпреки даваните препоръки, предписания и налагани актове, Добрич продължава да е обгазяван. През последните дни димът се стели над града. Тази сутрин отново е имало задимяване. Николай Мирчев публикува в профила си във фейсбук снимки и написа: „Ароматът на един град като Добрич не се постига лесно. Необходими са скъпи материали и денонощни грижи. Снимките не са от миналата година, нито от по-миналата… Тази сутрин, 27 ноември 2020 г., в 7.49 ч. Публикувам тези снимки, за да не си мислите, че миризмата, която е прегърнала страстно града, е от горене на гуми, дрехи, талашит и други материали. Така гори и мирише само отпадъкът от лавандула. А сега отворете широко прозорците, за да смените въздуха. Все пак сме в пандемия. Приятни събота и неделя!

ПП. Щях да пропусна най-важното! Имате поздрави от ФПЧ /фини прахови частици/, които обещават да свършат това, което пандемията няма да успее…“.

Данните от станциите за изверване на фини прахови частици в града през последните дни показват завишени нива от 120-124 PM2.5 µg/m³, което е над два пъти над нормата от 50 µg/m3.

С Наредба №12 от 15 юли 2010 г. са приети норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за фини прахови частици. Въведените ПДК целят предпазване от техния вреден ефект върху здравето на хората и околната среда. Регламентирани са следните ПДК за фини прахови частици: ФПЧ10
средно дневна норма – 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти годишно); ФПЧ2.5 – СГН + ДО – 30 мкг/м3.

Прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на суспендираните прахови частици, от адсорбираните на повърхността им други химични съединения, в това число мутагени, ДНК – модулатори и др., както и от участъка на респираторната система, в която те се отлагат. Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm – ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Само преди дни имунологът проф. Мариана Мурджева коментира в ефира на Нова телевизия, че има взаимовръзка между мръсния въздух, особено този с фини прахови частици и шансa от усложнения при заразяване с вируса на COVID-19.  “Фините прахови частици се генерират от индустрии като химичната, въглеродната, стоманената. Те достигат до нашите алвеоли – най-фините структури на белите дробове, но също така е установено от учени в университета в Майн, Германия, че те полепват и по ендотела на кръвоносните съдове. Увреждайки едновременно ендотела на кръвоносните съдове и белите дробове, те създават един неблагоприятен терен, върху който стъпва вируса SARS, причинител на COVID-19. И на тази увредена, теренна основа е много по-трудно да се справим с този вирус. И без съмнение възпалителната реакция, която фините прахови частици създават, е една неблагоприятна база за развитието на вирусната инфекция, за това, че ние по-трудно можем да се справим с нея. Около 15 на сто от леталитета при COVID-19 е доказано, че може да бъде свързан с мръсния въздух и за съжаление ние живеем в нашите по-големи градове в България точно при такива условия, които подпомагат увреждането на нашите бели дробове и кръвоносната ни система”, добави тя.

Снимки: Николай МИРЧЕВ

Follow Me:

Related Posts