Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Област Добрич няма да има болница за лечение само на пациенти с Covid-19

В Добричка област няма да бъде обособена болница, която да е за лечение само на пациенти с COVID-19, научи Про Нюз Добрич от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова. Според изискване на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, за което обаче засега няма заповед, трябва да се обособят многопрофилни болници, които ще лекуват единствено хора с доказан коронавирус, и т. нар. чисти лечебни заведения, в които няма заразени. Това е стъпка, която ще бъде въведена в момента, в който новите заразени в дадена област на двуседмична база са между 600 и 1 000 души на 100 000  население.

За да бъде определена такава болница тя трябва да лекува само COVID-19, посочи д-р Ангелова. Тя обясни, че на територията на областта можем да избираме между три многопрофилни болници. Едната е в Каварна, където няма персонал и най-вероятно няма да могат да се лекуват такива пациенти. „Болницата в Балчик има общо 92 легла. Ако я направим Ковид болница при заболяемост 600 на 100 000 жители за 14 дни тези легла няма да са достатъчни. А тя няма на къде да расте”, обясни директорът на РЗИ.

По думите й добричката болница също не е подходяща, защото има отделения, които са уникални и ги няма никъде в областта. Сред тях са Отделението по неонатология, има инвазивна кардиология, Неврохирургия. „Има отделения, които са единствени и специфични за областта. И ако ние кажем, че само в добричката болница ще лекуваме COVID-19 тя ще трябва да се лишава от определени дейности. Не е оправдано да лишаваме жителите на областта от този вид медицинска помощ и да ги пращаме директно към болниците във Варна”, посочи д-р Ангелова.

Тя обясни, че това, което е направено, е разделянето на потока на пациентите. Тези от Шабла, Каварна и Балчик се ориентират към Ковид сектора на болницата в Балчик,  а от останалите пет общини – към добричката болница. По думите на директора на РЗИ при такава заболяемост ще бъде затруднена и МБАЛ в Добрич. Тя попита ако бъде затворено Отделението по педиатрия какво ще се случи с персонала му, ще трябва да бъде изпращан да работи в Балчик ли.

В област Добрич чисто организационно няма как да се определи болница, която да лекува само пациенти с COVID-19, сподели д-р Ангелова. По думите й това може да стане само в области, които имат голям брой болници и може да бъде преразпределен пациентопотокът и да бъде отделен персонал от всички лечебни заведения.

c