Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Превозвачи от област Добрич ще протестират символично

Протестен митинг на превозвачи и таксиметрови шофьори ще се проведе утре в София. Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници.

За Про Нюз Добрич управителят на „Пътнически превози” ЕООД, което стопанисва Автогарата в Добрич, Валентин Василев съобщи, че автобуси от областта няма да се включат в протестното шествие в столицата. По думите му превозвачески фирми от област Добрич се готвят за символични протести. Те ще изразят недоволството си след като превозят пътниците си – до работа, до училище. Така ще подкрепят колегите си в София, но без да наказват пътниците си, обясни Василев.

Писмена информация в Автогарата за тези символични протести към момента не е получена. Според управителя й може би ще има и ефективни протестни действия, но в часове, които не са пикови. За град Добрич той няма информация за спиране на линии.

Сивият бизнес е голям проблем от много години и браншът е очаквал някакво решение, каза Василев. Той сподели, че е чел проучвания, според които достига до 30-35 процента. По думите му съществува и при нас, особено в близките до Добрич села. „Като отиде автобусът взема само пенсионера, защото ние му осигуряваме по някакъв начин евтино пътуване. А тези, които реално си плащат, си имат своеобразни маршрути. Всички го знаят”, посочи Василев. И допълни, че нерегламентираните превозвачи се виждат от всички и на обратната страна на Автогарата.

Според Василев ветото на президента не е защото това нарушение трябва да се поощрява, а заради юридически казуси. „Държавата е органът, който трябва да се заеме със сивия бизнес. Той не е само в транспорта”, каза още управителят на „Пътнически превози” ЕООД.

c