Каварна Общество

Насрочено е делото за нарушаване на карантината срещу Красимир Кръстев от Каварна

В Балчишкия районен съд за 16 декември е насрочено делото срещу общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев за нарушаване на карантинните мерки против COVID-19, научи Про Нюз Добрич. Той бе привлечен към наказателна отговорност от Районната прокуратура в Каварна. Районният прокурор на Каварна Галин Гавраилов каза за медията, че делото е разпределено в Балчик, след като магистратите в Каварна са си направили отвод.

Припомняме, че в края на юни т.г. Районната прокуратура в Каварна привлече към отговорност общински съветник, нарушил два пъти карантинните мерки. Престъплението по член 355, ал. 2 от НК е извършено като продължавано деяние.

Обвинителният акт бе внесен в Районния съд в Каварна в края на септември.

В акта се казва, че на 29 април тази година подсъдимият се върнал от пътуване в Румъния, като влязъл в страната през ГКПП-Дуранкулак. Предприета била процедура по връчване на предписание за поставянето му под карантина. Той оспорил качеството, в което трябвало да бъде поставен под 14-дневна изолация. В системата било посочено, че влиза в България като шофьор на тежкотоварен автомобил. Красимир Кръстев отказал да подпише документите във връзка с изолацията си.

На следващия ден със съдействието на РУ на МВР в Каварна представител на Регионалната здравна инспекция в Добрич връчил предписанието за 14-дневна карантина на Красимир Кръстев, като то било подписано от подсъдимия. 52-годишният мъж бил предупреден за наказателната отговорност, която носи при неспазването на противоепидемиологичните мерки. Обяснено му било, че като водач на товарен автомобил има право да пребивава в кабината на камиона или на посочения от него адрес за изолация. Разяснено му било също, че може да се придвижва свободно до адреса, където е паркирал товарния автомобил при пътуване извън страната.

На 7 май при проверка на домашния адрес, посочен в предписанието от Красимир Кръстев за изолация, подсъдимият не бил намерен. Бил открит в офиса на фирмата си. Мъжът обяснил на служителите на реда, че по-късно същия ден ще пътува отново за Румъния във връзка с дейността на фирмата си. На изхода на град Шабла късно вечерта за проверка бил спрян автомобил „Ауди“, управляван от Красимир Кръстев Той заявил, че е върнат от ГКПП-Дуранкулак, като не му било позволено да напусне страната. Обяснено му било, че може да пътува за Румъния само като водач на товарен камион. 

На 11 май в РУ на МВР в Каварна бил получен сигнал, че Красимир Кръстев е посетил сградата на Община Каварна. Поводът бил свързан с работата му като общински съветник. Искал да уведоми, че няма да участва в работата на комисия. Отново бил проверен адреса, на който трябвало да бъде карантиниран, и отново той не бил открит. По телефона съобщил, че е излязъл от дома си, за да отиде до аптека и че извършил това с разрешение на здравните власти. Извършената проверка не потвърдила думите на общинския съветник.

Както е известно, наказанието за престъплението по член 355, ал. 2 от НК се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *