Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Завършен е водният цикъл на Добрич , тръбите са със 100-годишен живот, пестим 47% вода

Със завършването на ЛОТ 1 приключи работата по водния цикъл на Добрич. Положените водопроводни тръби са вносни, с най-високо качество и със 100 години експлоатационен живот, а загубите на вода намаляват с 47%, стана ясно на брифинг по повод приключването на проекта.

По думите на кмета Йордан Йорданов, той е изстрадан, доверието на гражданите задължава и сега целта е подобряване на цялостната инфраструктура на Добрич. „Благодаря на всички граждани, с които заедно влязохме в калта, заедно изтърпяхме неудобствата и затворените улици, заедно вървяхме в посока да реализираме проекта, защото вярваме и вече виждаме, че това даде нов тласък на нашия град и възможност драстично да подобряваме инфраструктурата и градската среда“, посочи кметът.

Първата копка на водния цикъл бе направена на 17 юли 2017 година. Общата му стойност е малко над 109 000 000 лева с ДДС – това е най-мащабният проект, реализиран в Добрич. Положени са над 80 километра нов водопровод и 7 километра канализация. Реконструирани са три помпени станции – „Иглика“, „Югоизток“ и „Свежест“, както и пречиствателната станция.

За ЛОТ 1, по който бе ремонтирана канализационна и водопроводна мрежа и помпените станции, се чака акт 16, другите два лота вече имат тези документи.

Като цяло, за трите лота са изпълнени 82,9 км водопровод /с 3 км повече от зададеното/ и 6,4 км канализация /с 200 метра повече от задачата/, съобщи ръководителят на проекта инж. Живко Неделев, като допълни, че системата работи нормално в експлоатационни условия.

Водният цикъл е намалил загубите на вода с 47%, съобщи още Неделев. От ВиК е предоставена информация, според която преди проекта, през септември 2016 година към Добрич са подадени 1 546 000 кубика вода. През септември тази година количеството е почти наполовина по-малко – 817 000 кубика.

От изпълнителите ДЗЗД „Свежест“ посочиха, че вложените материали са с най-високо качество, каквото няма никъде другаде в България при изпълнение на водни цикли. Положените водопроводни тръби са вносни, трислойни полиетиленови тръби с висока плътност, за които се дава 100 години експлоатационен живот.

c