Водещи новини - дясно Култура Общество

Стара карта хвърля нова светлина над драматични за Южна Добруджа времена

Ограничена колекционна серия от т.нар. Народописна карта на нова ромънска Добруджа е преиздадена с безценната подкрепа на проф. Иван Гаврилов – български родолюбец и известен хирург-онколог. Преиздаването на картата е свързано с 80-годишнината от Освобождението на Южна Добруджа.

Регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич, с която издателят на картата – Международен търговски и културен център /МТКЦ/ “ГЕОПАН” – Бургас, има дългогодишно сътрудничество, обогати своите фондове с един от редките ѝ екземпляри.

Картата е съставена от акад. Стоян Романски през трудната за разпокъсана България 1915 г. и показва обективната демографска картина в тази част от страната малко преди попадането ѝ под управление на румънската администрация.

“Картата – с точните си данни, е надеждна статистическа основа за демографската картина в Добруджа в момента от който тръгва румънската колонизация”, считат от МТКЦ.

Новата придобивка за Добричката библиотека припомня картографската експозиция показана в град Добрич през 2006 година под името „ДОБРУДЖА В СТАРИ КАРТИ И ГРАВЮРИ” (II – XIXвек).

Началната идея бе да се съберат всички ценни изображения от европейските архиви, показващи физикогеографския район на Добруджа през вековете, а в наши дни – да се издаде съвременна европейска туристическа карта на района, който става все по-атрактивен след приемането на двете приятелски страни в Европейския съюз, споделиха от ръководството на търговско-културния център.

Нова-Ромънска-Добруджа-1915-карта

Илюстрация: Акад. Ст. Романски, „Народописна карта на нова ромънска Добруджа“, 1915 г. Издател:  ГЕОПАН  – Бургас, 2020, лимитиран тираж.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *