Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Доброволци от „Възраждане“ залесяват гора край село Пчелино, област Добрич

Залесяване на местност до село Пчелино ще се проведе на 21 и 22 ноември. Събитието се организира от партия „Възраждане“ и Държавно горско стопанство град Добрич, териториално поделение на Североизточно държавно предприятие град Шумен.

Ще бъдат засадени 15 000 дървета от вида „Медоносна акация” на 35 декара площ. Растителният вид ще подпомогне пчеларството в района.

През октомври 2020 г. по-голяма част от структурите на „Възраждане“, които са разположени в територии, където има поголовна сеч, отправиха запитване към кметове на общини и областни управители, както и  към Държавно горско стопанство за това какви са предприетите мерки за справяне с обезлесяването в поверените им райони, съобщават от ПП „Възраждане“.

През същия месец се проведоха  срещи с длъжностни лица, на които представителите на „Възраждане“ обърнаха внимание, че до 16 октомври общините са бенефициент по все още отворената за кандидатстване процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 8.1 „Залесяване и поддръжка“ от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програмата за развитие на селските райони. Процедурата осигурява подкрепа за проекти, които допринасят за постигане на целите на подмярка 8.1, а именно увеличаване на лесистостта в равнинните райони, ограничаване  на ерозията и запазване на качеството на земите, подобряване на водния баланс и адаптиране към промените в климата.

„Представителите на „Възраждане“ предложиха да осигурят доброволците за залесяването. Настоящото партньорство между „Възраждане“ и Държавно горско стопанство показват как граждани-доброволци и Държавно горско стопанство могат да си партнират в името на българската гора“, посочват от политическата партия.

Желание да участват са заявили десетки доброволци от област Добрич и съседните области.

Всички желаещи да се включат и да се придвижат заедно с организираната група до  района, сборния пункт е Кауфланд Добрич на 21 и 22 ноември от 8:30 ч.

За желаещите да се придвижат сами, географските координати на района са: https://maps.app.goo.gl/qHJNNBBvyCPy1iLu6

Форматът на събитието позволява то да бъде проведено в съответствие с противоепидемичните мерки, наложени в страната от правителството и да осигури за участниците здравословен досег до природата, посочват организаториите.

c