Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

След 40 години чакане граждани изградиха първата алея в парк „Св. Димитър“ в Добрич

След 40-годишно чакане жители на квартал „Христо Ботев“ в Добрич изградиха първата алея в парк „Свети Димитър“, съобщиха за Про Нюз Добрич съкварталци.

Паркът се намира в района на паметника на Деспот Добротица. В близост до него са няколко големи жилищни квартала – „Христо Ботев“, „Балик-Йовково“, „Дружба“ и „Русия“.

През последните няколко години за неговото развитие имаше два проекта на Общината. Според единия той трябваше да се превърне в място за отдих с различни зони. Другият пък предвиждаше там да има парк на миниатюрите  „Малката Добруджа“.

Парк на миниатюрите „Малката Добруджа“ ще правят в Добрич

Вместо да продължават да чакат и само да се надяват, гражданите са взели нещата в свои ръце и първата 100-метрова алея в парка вече е факт. Нужни са били само 300 лв. и седмица личен труд, за да стане факт 100-метровата алея през парка.

Почистена е малка част от парка, а събраните отпадъци са натрупани по протежение на стария път през парка.

По време на изграждането на алеята доброволците са установили, че под повърхностният слой почва има отпадъчни строителни материали (тухли, керемиди, камъни, глина и т. н.)

Това е определило и растителността, която е засадена около алеята.  Напролет се очаква около нея да ухае на люляк, тъй като са засадени 100 люлякови храста. Освен това гражданите са подкастрили диворастящите джанки и  орехи, за да бъде мястото по-приветливо и приятно за преминаване и разходка.  

c