Култура Общество

Тази нощ предстои небесният звезден танц на “леонидите”

Тази нощ – между 2.00 и 4.00 ч. сутринта, звездното небе ще предложи уникално природно явление – максимумът на метеорния поток “Леониди”. През първите часове на 17 ноември, щастливците, които ще имат възможността да наблюдават при безоблачно време, ще видят между 40 и 50 звезди, по думите на доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

„Те са остатъци от умираща комета, които навлизат в земната атмосфера, нагряват се и изгарят. Това е своеобразно шоу за нас, наблюдаващите с невъоръжено око, но не са най-завладяващият метеорен поток. Максимумът му се случва веднъж на повече от 60 години. Последният беше през 2002 г. и ще са необходими още около 40 години, за да имаме нов метеорен дъжд. Тогава ще падат по над 1000 звезди на час в рамките на 15 – 20 минути, което ще бъде наистина впечатляващо“, поясни доц. Петров пред “Фокус”.

Дъжд от падащи звезди предлага нощното небе през тази седмица

Изследователски настроените и романтичните души извън големите градове ще са сред малцината, които ще успеят да станат свидетели – напълно безплатно, на последното за първата половина на 21 век “Звездно шоу на “леонидите”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *